Masła roślinne
1) Masło kakaowe
- naturalne
- organiczne
- naturalne dezodoryzowane
- organiczne dezodoryzowane
Masło kakaowe jest bardzo wartościowym tłuszczem naturalnym, znanym i powszechnie stosowanym w kosmetyce, farmacji oraz przemyśle spożywczym. Dzięki unikalnym właściwościom nie tylko doskonale pielęgnuje skórę, ale też pięknie pachnie oraz ma lekką konsystencję.
Masło kakaowe:
- efektywnie zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę
- posiada właściwości ochronne przed promieniowaniem UVB, przyspiesza proces opalania, poprawia koloryt skóry
- działa przeciwzapalnie, posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia
- jest dobrym stabilizatorem emulsji, reguluje konsystencję
2) Masło shea
- naturalne
- z certyfikatem ECOCERT
- filtrowane
- rafinowane
Masło shea jest znane, cenione i wykorzystywane od stuleci w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Jego nazwa wywodzi się od słowa „si”, które w języku plemienia Bamara oznacza „święty” i w pełni odzwierciedla szerokie możliwości tego wspaniałego surowca.
Masło shea:
- regeneruje skórę oraz włosy, neutralizuje wolne rodniki, ogranicza powstawanie zmarszczek, wygładza, uelastycznia oraz nawilża skórę
- jest surowcem hipoalergicznym
- stanowi naturalny filtr promieniochronny
- posiada właściwości przeciwzapalne, ochronne, kojące oraz antybakteryjne
- szybko się wchłania, długo pozostaje w warstwach skóry, nie powodując przy tym uczucia lepkości i tłustości